Continue readingZa svetlom – Časopis pre zrakovo postihnuté deti. Október 2021." />

Za svetlom – Časopis pre zrakovo postihnuté deti. Október 2021.

Takýto článok o mne vyšiel v školskom časopise pre zrakovo postihnuté deti Za svetlom, ktorý vydáva Združenie priateľov Základnej Školy pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči.

ŠKOLA – VSTUPENKA DO ŽIVOTA

Usilovnosť, zvedavosť po poznaní a cieľavedomosť prináša svoje ovocie. Svedčí o tom aj príbeh nášho bývalého žiaka. Skromný, nenápadný, no stále usmiaty chlapec, ktorého si každý vzápätí obľúbil – takto môžeme stručne charakterizovať Lacka. V triede nepatril medzi tých, ktorí sa radi predvádzali a nechali obdivovať, a napriek tomu ho dnes mnohí obdivujú. Už vtedy spolužiaci a pán učiteľ v ňom zacítili veľký talent. Veď stačilo povedať: „Lacko zahraj nám túto pesničku…“ A Lacko hral na želanie moderné i ľudové piesne a v triede bolo stále veselo. Ako pokračoval ďalej jeho životný príbeh?
Po skončení základnej školy sa rozhodol študovať na Súkromnom konzervatóriu Dezidera Kardoša v Prešove odbor klavír. Po skončení 2. ročníka sa s rodinou odsťahoval do Nitry, kde pokračoval na Súkromnom konzervatóriu Heleny Madariovej. V Nitre sa stal úspešným absolventom konzervatória pod vedením Mgr. art. Milana Pacovského. V súčasnosti pokračuje v štúdiu na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre na Pedagogickej fakulte v odbore učiteľstvo hudobného umenia a súčasne pokračuje v štúdiu v odbore hra na klavíri pod vedením Mgr.art. Aleny Kručayovej. Jeho život vôbec nie je nudný a čas netrávi iba v škole. Popri štúdiu pracuje ako korepetítor na konzervatóriu, kde študoval, a na ZUŠ. Okrem toho hráva na svadbách, rôznych oslavách, nezvyčajných podujatiach, a tak ho môžete stretnúť na rôznych miestach Slovenska. No nielen tu. Svojou hrou očaril aj významného Angličana, ktorý ho len pre svojich hostí z celého sveta pozval hrať na BBQ party do Prahy. Popritom si stihol zahrať s Petrom Cmoríkom, skupinou IMT Smilea a inými hudobnými telesami na našej scéne. V minulom roku pracoval na projekte „Nevidiaci vo svete hudby“ a hudobný repertoár tvorila vážna hudba.
Posledné 2 roky si skladá aj vlastné piesne. Ešte stojí za to spomenúť, že hudobne ho sprevádza huslistka a speváčka alebo hráva so svojím zoskupením Sunnyside band v zložení spev, klavír, basgitara a husle. Lacko si vyskúšal aj prácu manažéra, pretože väčšinu svojich aktivít si manažuje sám. Jeho tvorbu si môžete vypočuť na fb-stránkach, instagrame alebo na webovej stránke www.pianistalacko.sk. Veľmi sa z Teba, Lacko, tešíme a držíme Ti prsty, nech sa Ti darí vo všetkom, čo podnikáš.
Jana Motyková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.